Пропалестинските протести в САЩ се пренесоха в Европа, арестуваните са хиляди

"Ние не сме държава без закони", заяви американският държавен глава Джо Байдън

03.05.2024 | 13:18 Редактор: Искра Ангелова

Хаос и арести в кампуси на американски университети и днес заради пропалестински демонстрации. Американският президент Джо Байдън осъди студентското недоволство. Арестуваните по време на протестите в различни университети вече надхвърлят 2000 души.

Американският държавен глава се обърна с критичен тон към вандализма и насилието.

"Мирните протести са най-добрият и традиционен начин, по който американците изразяват мнението си по спорни въпроси. Но ние не сме държава без закони, ние сме цивилизовано общество. Протестите с насилие не са защитени. Унищожаването на имущество не е мирен протест", категоричен бе Байдън.

Кандидатът за президентския пост Доналд Тръмп е още по-краен.

"Това са радикални, леви лунатици и те трябва да бъдат спрени сега. Защото това ще продължи още и още, и ще става все по-зле", коментира той

Въпреки разрастващото се насилие, на този етап не се обмисля изпращането на Национална гвардия в отговор на протестите.

Студентските протести срещу войната в Газа се пренесоха и в Западна Европа. Университетът "Сианс По" в Париж е окупиран.

"Имаме три основни искания, те остават без промяна. Университетът трябва да преустанови отношенията на училището с израелски университети и организации. Полицията да не образува наказателни преследвания срещу участници в демонстрациите", каза протестираща студентка.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
ПЕНКО
преди 2 седмици
ЮЖНОКОРЕЙСКИТЕ СТУДЕНТИ СЕ ВЪОРЪЖИХА И ЕКИПИРАХА -ТОЧНО КАТО ПОЛИЦАИТЕ --- И СЕ БИХА ДОСТОЙНО / ПРЕДИ ГОДИНИ / !?!?!?!?!? Сигнализирай за неуместен коментар