Златото отбеляза най-лошата си седмица от февруари насам

Инфлационните рискове се запазват

03.05.2024 | 12:45 Редактор: Толя Стоянова
Златото отбеляза най-лошата си седмица от февруари насам

Първа седмична загуба за златото от повече от два месеца насам поради опасенията, че Федералният резерв може да се нуждае от повече време, за да намали лихвените проценти, отколкото се очакваше досега, тъй като инфлационните рискове се запазват

Разходите за труд са скочили най-много от една година насам, тъй като ръстът на производителността се е забавил, което засилва ценовия натиск. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви в сряда, че политиците се нуждаят от повече доказателства, че ръстът на цените се охлажда, преди да намалят разходите по заемите.

В петък цената на кюлчетата бе стабилна над 2300 долара за тройунция. Докладът за работните заплати извън селското стопанство може да покаже по-бавен темп на нарастване, което би могло да допринесе за засилване на залозите за намаляване на лихвените проценти. По-ниските лихви обикновено са положителни за нелихвоносния метал. 

Тази година златото се повиши с 12% и продължава да се търгува близо до рекордни стойности. Металът е подкрепен от големите покупки на централните банки, силния апетит в Китай и търсенето на убежище на фона на конфликтите в Украйна и Близкия изток. Доларът спадна най-много от декември насам в четвъртък, което също му оказа подкрепа.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: Pixabay