Украйна има два месеца, преди Русия да отговори на ракетите ATACMS

Една от най-вероятните цели ще е Кримският мост, сочат анализите

03.05.2024 | 09:30 Редактор: Толя Стоянова
Украйна има два месеца, преди Русия да отговори на ракетите ATACMS

Украйна се сдоби с голям брой далекобойни ракети ATACMS през април - вече с обсег на действие от почти 300 км, и разширява целите, които може да достигне, пише Newsweek. Изданието отбелязва, че украинските военни вече са изпитали работата им, като са поразили комуникационни постове и авиобази в Крим, както и други позиции на руснаците в окупираните части на страната (например в Луганска област).

Експерти обаче са категорични пред Newsweek, че Украйна има ограничено време, преди Русия да намери отговор на далекобойните ракети. Това вече се случи с другите модерни западни оръжия, които бяха много ефективни в началото - системите за залпов огън HIMARS, бронираните машини Bradley, танковете Leopard  и т.н..

В Украйна вече отбелязват, че руските военни изтеглиха част от бойната си авиация в тила, на руска територия, за да не пострада от ударите по летищата. Според оценките страната има не повече от два месеца, за да се възползва от предимството на ракетите, преди руснаците да се "адаптират". Една от най-вероятните (и желани) цели на тези ракети ще е Кримският мост, сочат анализите.

"Към момента не виждам проблеми със съдържанието на пакетите с военна помощ, но доставките трябва да бъдат ускорени", коментира украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение за 799-ия ден от началото на пълномащабната война в Украйна.

Той поръча на своя щаб да работи с партньорите в това направление.

"Чакаме оръжие в Украйна за нашите войници", допълни той.

Малко по-рано в интервю за Ройтерс един от ръководителите на украинските бригади в Донецка област се оплака от продължаващата липса на снаряди.

"Виждаме настъплението на руснаците, но не можем да направим нищо", коментира Олександър Козаченко от 148-ма артилерийска бригада.

Според него в началото на пълномащабната война неговата бригада е изстрелвала по 100 снаряда на ден, а сега - не повече от 30, даже в някои дни количеството е едноцифрено число. Частите като тази на Козаченко, разположени по дългата повече от 1000 км фронтова линия, все още чакат снаряди от първия пакет, който изпрати САЩ, след като Конгреса отпусна военна помощ в размер на 61 млрд. долара.

Според оценки на анализаторите от Black Bird, базирани във Финландия, Русия е превзела повече територии, отколкото Украйна в нейната лятна офанзива. Оценките се базират на сателитни снимки и постове в социалните мрежи и те показват, че украинците са си върнали контрола над 414 кв. км в периода 1 юни - 1 октомври 2023 г., а руснаците от 1 януари до 2 май са завладели 432 кв. км - основно в Донецка област.

В последните седмици е видим натискът в няколко направления - Бахмут, Авдиевка и Новопавливка, който да осигури основната цел на руснаците, а именно пълния контрол над Донецка и Луганска област.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС