Зеленски: Срещата на върха в Швейцария е възможност за установяване на мир в Украйна

Според него Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането

03.05.2024 | 07:33 Редактор: Толя Стоянова
Зеленски: Срещата на върха в Швейцария е възможност за установяване на мир в Украйна

В ежедневното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски каза, че глобалната среща на върха за мир в Швейцария ще бъде първата реална възможност за установяването на справедлив мир в страната.

"Тези дни заедно с Швейцария завършихме изпращането на покани за срещата на върха. Конкретните дати, на които ще се състои срещата, ще бъдат 15 и 16 юни. Това ще бъде първата фаза и по същество първата реална възможност за започване на установяването на справедлив мир", посочи украинският президент.

Той добави, че официални представители в момента работят по това да привлекат за участие в срещата лидери от географски региони, които все ще не са ангажирани с инициативата. Зеленски отбелязва, че само глобалното участие може да накара Русия да преговаря за мир, поради което Украйна работи за привличане на колкото се може повече участници на срещата на върха в Швейцария. По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща.

"Инструктирах премиера, министъра на отбраната, външния министър и главнокомандващия украинската армия, всеки на неговото равнище, да работят с партньорите ни за ускоряване на доставките на оръжия по предвидените пакети и подписаните споразумения. Скоростта на доставките е важна. Днес нямаме проблеми със съдържанието на пакетите. Благодарен съм на Конгреса на САЩ за решението, но скоростта на доставките и прилагането на решенията е нещо, което също не бива да бъде проблем. Очакваме оръжията да пристигнат в Украйна за нашите бойци", каза още Зеленски, цитиран от БНР.

Снимка: БГНЕС