Цените на петрола пак тръгнаха нагоре, очакванията са САЩ да запълнят резервите си

Повишават се до $83,96 за барел

02.05.2024 | 09:55 Редактор: Толя Стоянова
Цените на петрола пак тръгнаха нагоре, очакванията са САЩ да запълнят резервите си

Петролът отново тръгна нагоре след три дни на загуба. По-ниските цени може да накарат САЩ - най-големият потребител на суров петрол в света, да започне да запълва стратегическите си резерви, поставяйки долна граница, съобщи Ройтерс.

Въпреки това цените се понижиха с над 3% в сряда, след като Федералният резерв остави основните лихви без промяна, което може да ограничи икономическия растеж тази година и ръста в търсенето на петрол. Петролът бе под натиск и от очакваното увеличение на запасите в САЩ и сигналите за предстоящо спиране на огъня между Израел и "Хамас", което ще успокои опасенията за доставките от Близкия изток.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 52 цента, или 0,62%, до 83,96 долара за барел, а върху американския суров петрол WTI – с 47 цента, или 0,59%, до 79,47 долара за барел.

"Петролният пазар бе подкрепен от спекулации, че ако WTI се понижи под 79 долара за барел, САЩ ще се насочат към запълване на стратегическите си резерви", коментира президентът на NS Trading, подразделение на Nissan Securities, Хироюки Кикукава.

В Близкия изток очакванията растат, че Израел и "Хамас" са може би близо да споразумение за спиране на огъня след подновен опит за преговори, воден от Египет. Въпреки това израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че ще продължи напред с дълго обещаваното нападения срещу южния град в Газа Рафах, въпреки позицията на САЩ и предупреждението на ООН, че това ще доведе до трагедия.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС