"Таксим" не може да бъде забранен": Как се стигна до масовите безредици в Истанбул

Десетки хиляди полицаи бяха разположени в мегаполиса

01.05.2024 | 18:17 Редактор: Тодор Петров

Десетки арестувани на първомайските протести в Истанбул. Има ранени хора. Стигна се до масови безредици, след като властите забраниха митингите на площад "Таксим" през 2013 година.

Десетки хиляди полицаи бяха разположени в мегаполиса, като блокираха с метални бариери дори малки странични улици в опит да попречат на групи протестиращи да се съберат. В квартал "Бешикташ" полицията задържа 30 души, които крещяха "Таксим" не може да бъде забранен". Един е бил влачен по земята от полицията. 

Други 30 души са били задържани в квартал "Сисли". Главните пътища в Истанбул бяха затворени за движение, а общественият транспорт, включително фериботите и влаковете на метрото, беше спрян. 

Основната турска опозиционна Народно-републиканска партия и профсъюзите настояваха правителството да отвори площада за работнически митинги, но на 30 април Ердоган предупреди да не се допускат провокации. Лидерът на НРП Озгур Озел, придружаван от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и профсъюзите, се събраха в квартал "Сарачане", където се намира кметството. 

През 2023 г. Висшият конституционен съд на Турция постанови, че затварянето на площад "Таксим" за протести е нарушение на правата на гражданите.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Ще има още много нарушения на правата на гражданите в Турция Сигнализирай за неуместен коментар