Датата 1 май предизвика протести и арести в Истанбул

Митингите бяха забранени от властите

01.05.2024 | 12:51 Редактор: Беатрис Младжова
Датата 1 май предизвика протести и арести в Истанбул

Десетки протестиращи, които се опитват да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, бяха задържани, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад "Таксим" в града, предаде АФП.

Десетки хиляди полицаи бяха разположени в цял Истанбул, като блокираха с метални бариери дори малки странични улици в опит да попречат на групи протестиращи да се съберат. Властите забраниха митингите на площад "Таксим" от 2013 г. насам, когато се проведоха демонстрации срещу правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган.

В квартал "Бешикташ" полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим" не може да бъде забранен", съобщи журналист на мястото на събитието. Един от протестиращите е бил влачен по земята от полицията, а групата му е била задържана. Други 30 души са били задържани в квартал "Сисли".

Главните пътища в Истанбул бяха затворени за движение, а общественият транспорт, включително фериботите и влаковете на метрото, беше спрян. Основната турска опозиционна партия Народнорепубликанска партия (НРП) и профсъюзите настояваха правителството да отвори площада за работнически митинги, но на 30 април Ердоган предупреди да не се допускат провокации, съобщи БГНЕС.

През 2023 г. висшият конституционен съд на Турция постанови, че затварянето на площад "Таксим" за протести е нарушение на правата на гражданите.

Снимка: БГНЕС