Силите на Украйна до Часов Яр имат спешна нужда от боеприпаси

"Надявам се скоро да получим артилерийски снаряди", заяви Олег Ширяев

01.05.2024 | 12:48 Редактор: Деси Николова
Силите на Украйна до Часов Яр имат спешна нужда от боеприпаси

Украинските войски, които защитават стратегическия източен град Часов Яр от увеличаващите се руски нападения, все още очакват нови боеприпаси, след като САЩ одобриха значителен пакет военна помощ, съобщи Ройтерс.

Руската армия напредва западно от превзетия през февруари град Авдеевка и е достигнала покрайнините на Часов Яр, друга важна цел, която ще ѝ позволи да атакува от там други градове.

Олег Ширяев, командир на 225-и отделен щурмови батальон на Въоръжените сили на Украйна, който води бойни действия край Часов Яр, заяви, че допълнителни снаряди ще помогнат за задържането на позициите.

"Надявам се скоро да получим артилерийски снаряди", заяви той, говорейки от команден пункт край града. Той допълни, че доставките на муниции от съюзниците в миналото са успявали да доведат до големи промени на бойното поле.

"Бях свидетел на събития миналата година, когато "Вагнер" напредваше. Получихме касетъчни боеприпаси, които промениха значително ситуацията и успешно успяхме да контраатакуваме", заяви той, като допълни, че допълнителни обучени войски и далекобойни оръжия ще помогнат Украйна ефективно да се отбранява.

Жертвите са големи и от двете страни след инвазията на Русия в началото на 2022 г., но с много по-голямата си армия и повече оръжия и боеприпаси Русия взема надмощие в източната част на Украйна, където бушуват най-ожесточените битки.

Ширяев е уверен, че руските сили няма да влязат в Часов Яр до 9 май, когато Русия празнува Деня на победата във Втората световна война. Някои украински официални лица казаха, че Москва може да иска да превземе града навреме за датата, информира БТА.

Командирът каза, че неговите войски са получили наскоро повече бронирани превозни средства и дронове, което е улеснило логистиката, включително способността на неговия батальон да евакуира ранени войници.

Снимка: БГНЕС