Испанският премиер Педро Санчес остава на поста си

Той обмисляше оставка заради разследване за корупция на съпругата му

29.04.2024 | 12:53 Редактор: Беатрис Младжова
Испанският премиер Педро Санчес остава на поста си

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви, че ще остане на поста си и няма да напуска. 52-годишният политик обмисляше дали да подаде оставка заради разследване за корупция в бизнес делата на съпругата му, което той нарече "политически ход", насочен срещу неговото правителство.

На 24 април испански съд започна разследване срещу съпругата на премиера Бегона Гомес по подозрение за подкуп.

Новинарският сайт El Confidencial съобщи, че следователите проучват връзките на Гомес с няколко частни компании, които са получили правителствено финансиране или са спечелили обществени поръчки. Разследването е свързано с предполагаемите връзки, които Гомес е имала с испанската туристическа група Globalia, която притежава Air Europa. Самата Гомес не заема публична длъжност и не обича да бъде показвана в медиите, съобщи БГНЕС.

На 28 април хиляди поддръжници на испанския министър-председател организираха митинг улиците на Мадрид, за да го подкрепят. Привърженици на социалистите пътуваха с автобуси от цялата страна, за да присъстват на демонстрация в подкрепа на Педро Санчес пред централата на партията му в столицата, скандирайки "Педро, не се предавай" и "Не си сам".

Снимка: БГНЕС