Русия атакува мощно енергийната система на Украйна с ракети с голям обсег

Четвърто широкомащабно въздушно нападение за последния месец

28.04.2024 | 13:19 Редактор: Беатрис Младжова

Руски ракети удариха енергийни съоръжения в Централна и Западна Украйна, което увеличава натиска върху енергийната система. Страната е изправена пред недостиг на противовъздушна отбрана, въпреки предвидената военна помощ от САЩ. Въздушният удар е извършен с ракети с голям обсег, включително крилати ракети, изстреляни от руски стратегически бомбардировачи, базирани в Арктическия кръг. Това е четвъртото широкомащабно въздушно нападение, насочено към енергийната система, за последния месец.

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" обяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения през изминалото денонощие. В традиционното си вечерно обръщение президентът Володимир Зеленски информира, че руснаците са атакували различни съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз.

"Основната цел беше енергийният сектор, различни съоръжения в промишлеността, както електроенергийни, така и газови транзитни съоръжения, по-специално тези газови съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз", заяви президентът на Украйна.

Русия все още доставя газ за ЕС през Украйна по силата на споразумение с "Газпром", чийто срок изтича през декември.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС