Вулкан в Индонезия изхвърли 3-километров стълб пепел

Разположен е на остров Халмахера

28.04.2024 | 09:37 Редактор: Толя Стоянова
Вулкан в Индонезия изхвърли 3-километров стълб пепел

Сутринта изригна вулкан в Източна Индонезия и изхвърли кула от пепел на над 3 км в небето. Властите предупредиха хората да се държат настрана. Вулканът е на връх Ибу, разположен на остров Халмахера в провинция Северно Малуку. Изригването продължи повече от три минути и пепелта се извисяваше на 3,5 километра над върха, каза в изявление служителят от мониторинговия пост на планината Ибу Асксел Роеро.

"За жителите и туристите в близост до планината Ибу, моля, не извършвайте никакви дейности в радиус от два километра (от кратера)", добави той.

Нивото на тревога за 1325-метровия вулкан остана на 2-ра степен по 4-степенната система. Няма заповед за евакуация след изригването. Но властите призоваха хората да носят маски за лице и очила, когато извършват дейности на открито, и да очакват падащата вулканична пепел, предаде БГНЕС.

Индонезия преживява честа сеизмична и вулканична активност поради местоположението си в тихоокеанския "огнен пръстен". По-рано този месец връх Руанг в Северен Сулавеси изригна, принуждавайки хиляди хора да се евакуират. Международното летище в град Манадо, разположено на повече от 100 километра от кратера, също беше затворено за дни. 

Снимка: БГНЕС