Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, които осигуряват доставките за ЕС

Основната цел беше енергийният сектор, заяви украинският президент

28.04.2024 | 07:51 Редактор: Толя Стоянова
Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, които осигуряват доставките за ЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руските атаки срещу енергийния сектор на страната му снощи са били насочени срещу газови съоръжения, които осигуряват доставките за Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руската компания "Газпром", чийто срок изтича през декември. Министърът на енергетиката на Украйна миналия месец заяви, че Киев не възнамерява да удължи или да поднови споразумението с Москва, която плаща на Украйна за износа на газ за ЕС.

"Основната цел беше енергийният сектор, различни съоръжения в промишлеността, както електроенергийни, така и газови транзитни съоръжения, по-специално тези газови съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Украинският президент, който води кампания за осигуряване на доставки на отбранителни оръжейни системи от международните си партньори, каза, че украинските сили са успели да свалят някои от 34-те руски ракети от различни типове.

Той не посочи кои са били конкретните обекти, нито дали ракетите са ги поразили, предаде БТА.

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения, но никой не е пострадал и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати.

По-рано Министерството на отбраната на Русия заяви, че през последната седмица руската армия е нанесла 35 удара срещу украински енергийни обекти, предприятия от военно-промишления комплекс, железопътна инфраструктура, системи за ПВО, военни складове и др. В изявлението се посочва, че ударите, които са продължили от 20 до 27 април, са "в отговор на опитите на киевския режим да нанесе щети на руски инфраструктурни и индустриални обекти"

Снимка: БГНЕС