Кораб с помощи отплава от Кипър за Газа

Очаква се да пристигне в понеделник или най-късно във вторник сутринта

27.04.2024 | 14:32 Редактор: Толя Стоянова
Кораб с помощи отплава от Кипър за Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава от пристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщи правителственият говорител Константинос Летимбиотис.

"Изпратената хуманитарна помощ е осигурена само от Обединените арабски емирства. Проверката на товара е извършена в съответствие с договорените с Израел протоколи", подчерта Летимбиотис.

Това е третото плаване по морския хуманитарен коридор "Амалтия" от Кипър за Газа и второ за кораба "Дженифър". Доставката на помощи по море бе преустановена в началото на април, след като неправителствената организация "Световна централна кухня", основен изпълнител на плана, спря работата си в палестинския анклав заради гибелта на 7 нейни членове от израелски въздушен удар.

Корабът "Дженифър", който тогава изпълняваше първата си мисия, бе принуден да се върне обратно в Ларнака с 240 тона неразтоварени помощи за нуждаещите се палестинци. Американската временна плаваща платформа, която се изгражда в Ивицата Газа, се очаква да бъде готова в началото на май, заяви още правителственият говорител, позовавайки се на изявления на американски официални лица.

Междувременно Федерацията на работодателите и индустриалците в Кипър призова кипърските фирми да дарят основни хранителни продукти, които ще бъдат изпратени по коридора "Амалтия". В съобщението на най-голямата бизнес организация в страната се посочва, че тази помощ трябва да бъде доставена на пристанището в Ларнака в понеделник или най-късно във вторник сутринта, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС