fallback

САЩ нямат свободни системи Patriot, които да дадат на Украйна

Защитават американските войски по целия свят

27.04.2024 | 10:51 Автор: Беатрис Младжова

"Вашингтон все още няма системи за противовъздушна отбрана Patriot, които може да достави на Украйна", съобщи съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан в интервю за американската телевизия MSNBC.

"Американските системи Patriot в момента са разположени по целия свят, включително Близкия изток, за защита на американските войски. Ако можем да освободим допълнителни американски батерии, ще ги изпратим в Украйна", заяви той.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин по-рано съобщи, че САЩ ще предоставят на Украйна ракети за разположените в Украйна системи за противовъздушна отбрана Patriot на стойност $6 млрд. Той допълни, че ракетите ще бъдат доставени като част от пакета за военна помощ, който включва западни пускови установки, ракети и радари за съществуващото украинско въоръжение.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие по-рано тази седмица закон за пакет от военна помощ за Украйна, Израел и Тайван на стойност $95 млрд., от които $61 млрд. са предназначени за помощ на Украйна, припомня "Фокус".

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback