Военни се "крият" зад болни деца? Украйна евакуира спешно болници в Киев

"В момента властите правят всичко възможно да преместят пациентите", заявиха от администрацията

26.04.2024 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова
Военни се

Украинските власти наредиха спешна евакуация в две болници в Киев. Опасението е, че те могат да станат обект на руски атаки.

"Градът започва да евакуира две болници, защото в интернет широко се разпространява видеоклип, който всъщност де факто обявява вражеска атака срещу тези медицински заведения", заявиха от градската администрация на Киев. Тя се позова на коментарите на ръководителя на КГБ в съюзената с Москва Беларус, който заяви по националната телевизия, че в сградите се помещават военни, за които се казва, че "се крият зад болни деца" - което предполага, че това би ги направило легитимна военна цел.

Град Киев осъди твърдението като "абсолютна лъжа и провокация на врага, който се опитва да използва това, за да нанесе удар по социалната инфраструктура на столицата".

Един от обектите, разположен на улица "Богатирска", е детска болница, съобщиха от Киев, информира БГНЕС.

"В момента киевските власти правят всичко възможно да преместят пациентите и лекарите в други медицински заведения в столицата", заявиха от администрацията.

Световната здравна организация е регистрирала най-малко 1682 нападения срещу здравната система на Украйна от началото на войната. Те са причинили 128 смъртни случая и 288 наранявания, според статистиката на СЗО, публикувана в началото на април.

Снимка: БГНЕС