"Връщайте се в клас": Над 100 студенти са задържани в САЩ на пропалестински протести

Издигат палаткови лагери около кампусите

26.04.2024 | 18:36 Редактор: Елеонора Танева

Сблъсъци и стотици арестувани в САЩ при пропалестинските протести в страната. Хиляди демонстрации имаше в над 20 учебни заведения, включително и в тези от Бръшляновата лига.

В университета в Южна Калифорния се стигна до сблъсъци между полицията и демонстрантите. Над 100 са арестуваните за последните часове. Заради ескалацията на напрежението управата на висшето училище обяви, че затваря основния кампус.

А след осми ден на протести и в Колумбийския университет исканията на студентите остават същите.

"Да се прекрати получаването на финансиране, включително и дарения, от корпорации, които печелят от израелския апартейд, геноцид и окупация на Палестина. Второ: Да се осигури прозрачност на цялото финансиране на университета. Трето: Да се гарантира амнистията на всички студенти, които са задържани или дисциплинарно наказани, във връзка с движението "Освобождение на Палестина", коментира студентка в Колумбийския университет.

А председателят на Камарата на представителите - Майк Джонсън поиска президентът на университета да подаде оставката си заради неконтролируемия хаос. 

"Моето съобщение към студентите е – Връщайте се обратно в клас и спрете тази глупост. Ако искате да имаме дебат в кампуса, нека го направим. Но не можете да смущавате вашите колеги и да не ги допускате в час. Помислете, това правилно ли е? Спрете да хабите парите на родителите си", каза Джонсън.

Студентите са категорични, че недоволството ще продължи и през следващите дни. А на този фон палаткови лагери се издигат около висшите учебни заведения във Вашингтон.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС