Ще ви изненадат ли най-желаните държави и градове за работа в чужбина?

Най-много от анкетираните мечтаят да работят в англоговоряща страна

26.04.2024 | 14:51 Редактор: Тодор Петров
Ще ви изненадат ли най-желаните държави и градове за работа в чужбина?

В ново проучване интервюираха 150 000 служители в 185 държави. Оказва се, че почти всеки четвърти обмисля възможността за преместване в чужда държава с цел работа. 23% от хората търсят активно работа в чужбина.

Проучването е проведено от Stepstone - глобален германски портал за набиране на персонал, съвместно с Boston Consulting Group и международната асоциация на сайтовете за наемане на служители The Network.

Най-много от анкетираните мечтаят да работят в англоговоряща страна. Австралия, която през 2014 при подобно проучване заемаше седмото място, тази година се изкачва до върха на класацията по популярност. На второ място отново са САЩ, следвани от Канада и Великобритания.

Първата неанглоезична страна и най-популярната страна от ЕС в новата класация е Германия. Тя заема 5 място. Същевременно обаче това е най-лошият резултат за Федералната република през последното десетилетие, която през 2018 дори заемаше 2-рото място след САЩ.

Тази година на шеста позиция е Япония, която преди изобщо не влизаше в Топ 10 на най-желаните за работа страни. Местата от седмо до десето се заемат от Швейцария, Сингапур, Франция и Испания.

Проучването дава отговор и на въпроса кои са най-желаните от чужденци градове за работа. На първо място е Лондон, следван от Амстердам, Дубай, Абу Даби и Ню Йорк. На шесто място анкетираните поставят Берлин, пише DW.

Най-висока степен на готовност за заминаване в друга държава с цел намиране на работа има в някои африкански държави, водеща от които е Гана - там 74% от анкетираните са заявили, че активно мислят за работа в чужбина. Всеки втори индиец (54%) също обмисля вероятността за напускане на страната с цел работа в чужбина, а в Турция такива планове кроят 35% от хората.

Снимка: БГНЕС