Разказ от първо лице за ядрената катастрофа в Чернобил

Районът на Припят все още е радиоактивен

26.04.2024 | 13:30 Редактор: Деси Николова

Навършват се 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. На 26 април 1986 г. реактор номер четири в съветската атомна електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.

По време на експлозията загиват 31 души, но жертвите на най-голямата ядрена катастрофа в историята надхвърлят десетки хиляди. Припят днес е призрачен град, но в района на централата  и до днес работят десетки хора, някои от които са очевидци случилото се тогава.

"Това някога беше моят апартамент, на първия етаж. Денят беше събота, и аз не бях на работа тогава. Дойде човек, който ми каза, че нещо е станало в централата и аз трябва веднага да отида там, но жена ми и синът ми се евакуирахме", разказва Володимир Върбятски.

Районът на Припят все още е силно радиоактивен. Статистиката мълчи колко са жертвите вследствие на радиационното облъчване. Засегнати са 8,4 млн. жители на днешните Беларус, Украйна и Русия. Радиоактивният облак достига и до България, но населението, извън комунистическия елит, който управлява държавата, не разбира за повишените нива на радиация във въздуха и храната. 

А днес сме по-близо от всякога до нова ядрената катастрофа, предупреди украинският президент Володимир Зеленски в специално съобщение по повод годишнината. Той призова светът да окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ "Запорожие".

Вижте повече в репортажа.