Президентът на Полша: Готови сме да разположим американски ядрени оръжия

Страната ще се превърне във военна цел, смята заместник-министър на външните работи Сергей Рябков

25.04.2024 | 20:07 Редактор: Вяра Димова

Напрежение по оста Полша и Русия. Поводът е заявката на президента Анджей Дуда, че страната му е готова да разположи американски ядрени оръжия на своята територия. Ако това стане факт, Полша ще се превърне във военна цел, обяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи поведението на Полша като провокативно и заяви, че Кремъл се отнася с особено внимание към евентуалното разполагане на ядрени оръжия.

Същевременно, полският министър на отбраната предложи да помогнат на Украйна да си върне младите мъже, които са избягали от войната. По последни данни близо 900 000 хиляди украинци в момента се намират в европейски държави, като най-много са те в Полша и Германия. Това принуди украинското правителство да спре подновяването на международните паспорти на мъже в наборна възраст.

"Виждаме млади украинци, млади мъже във военна възраст, в кафенета и хотели, и мисля, че много от нас са възмутени, когато има спешна нужда от новобранци, които да се присъединят към армията. Полша е готова да помогне на Украйна", каза Владислав Косиняк-Камиш.

Снимка: БГНЕС