Пазарът на недвижими имоти в Европа се срива

По-високите лихвени проценти предизвикаха рязка промяна

25.04.2024 | 15:57 Редактор: Деси Николова
Пазарът на недвижими имоти в Европа се срива

Европейският пазар за недвижими имоти, след скока на разходите по заемите, се влоши в началото на годината, като сделките паднаха до най-ниските си нива от 2011 г.

Общата сума от 34,5 милиарда евро за първото тримесечие е спад с 26% в сравнение с вече ниските нива година по-рано, според данни, събрани от MSCI Real Assets. Това отбеляза седми пореден тримесечен спад, тъй като несигурността относно момента на намаляване на лихвените проценти продължава да вбива клин между ценовите очаквания на купувачите и продавачите.

Офис имотите — най-голямата част от пазара на бизнес имоти — доведоха до спадовете през първото тримесечие, като обемите намаляха с 45%. Цифрите за Париж бяха особено мрачни. Градът записа най-лошото си тримесечие за продажби на офиси, само с осем сделки на обща стойност под 500 милиона евро, показват данните.

По-високите лихвени проценти предизвикаха рязка корекция в европейските недвижими имоти, изострена от променящите се модели на работа и нарастващите екологични изисквания, които натежават особено тежко върху по-старите офис сгради. Но тъй като се очаква лихвите да паднат в рамките на месеци сега, когато инфлацията се охлажда, много потенциални продавачи се държат с надеждата цените скоро да започнат да се възстановяват.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR