САЩ са предоставили тайно ракети АТАCMS на Украйна?

Тази доставка е била обвързана с условието въоръжението да бъде използвано само на територията на страната

25.04.2024 | 15:30 Редактор: Деси Николова
САЩ са предоставили тайно ракети АТАCMS на Украйна?

Американският вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че още преди няколко седмици САЩ са предоставили тайно на Украйна ракети със значително по-голяма далекобойност от тези, за които знаехме преди. Информацията в престижното издание сега беше потвърдена от съветника по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. Той е заявил, че още през февруари президентът Джо Байдън е наредил на екипа си да предостави на Украйна значителен брой ракети ATACMS. Тази доставка е била обвързана с условието ракетите да бъдат използвани само на територията на Украйна, допълва информацията АРД.

АТАCMS е тактическа балистична ракета "земя-земя", предназначена да поразява точкови цели - командни пунктове, ракетни установки, съоръжения за противовъздушна отбрана, комуникационни центрове, складове за гориво и смазочни материали - при всякакви метеорологични условия.

Условието, ограничаващо периметъра на използване на тези ракети, е важно, защото тези прецизни оръжия имат обсег до 300 километра. По този начин Украйна може да атакува руски позиции далеч зад фронтовата линия и очевидно вече го е направила два пъти през миналата седмица: с тях е било обстрелвано летище на окупирания от Русия Кримски полуостров, както и руски позиции в окупираната югоизточна част на Украйна. В същото време, според Съливан, Украйна е уверила САЩ, че няма да атакува цели в самата Русия с АТАCMS.

Съкращението идва от Army Tactical Missile Systems. Често те биват сравнявани с британските крилати ракети "Сторм шадоу" (Storm Shadow) " и германските "Таурус" по отношение на тяхната ефективност и обхват, пише DW.

САЩ дълго се колебаеха дали да доставят системите на Украйна - не само защото собствените им запаси са оскъдни, но и поради опасения, че войната може да се разпространи на руска територия. Съливан посочи две причини за променената американска позиция: Русия е използвала ракети от Северна Корея срещу Украйна и значително е разширила атаките си срещу гражданската инфраструктура на Украйна.

Снимка: БГНЕС