fallback

САЩ са предоставили тайно ракети АТАCMS на Украйна?

Тази доставка е била обвързана с условието въоръжението да бъде използвано само на територията на страната

25.04.2024 | 15:30 Автор: Деси Николова

Американският вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че още преди няколко седмици САЩ са предоставили тайно на Украйна ракети със значително по-голяма далекобойност от тези, за които знаехме преди. Информацията в престижното издание сега беше потвърдена от съветника по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. Той е заявил, че още през февруари президентът Джо Байдън е наредил на екипа си да предостави на Украйна значителен брой ракети ATACMS. Тази доставка е била обвързана с условието ракетите да бъдат използвани само на територията на Украйна, допълва информацията АРД.

АТАCMS е тактическа балистична ракета "земя-земя", предназначена да поразява точкови цели - командни пунктове, ракетни установки, съоръжения за противовъздушна отбрана, комуникационни центрове, складове за гориво и смазочни материали - при всякакви метеорологични условия.

Условието, ограничаващо периметъра на използване на тези ракети, е важно, защото тези прецизни оръжия имат обсег до 300 километра. По този начин Украйна може да атакува руски позиции далеч зад фронтовата линия и очевидно вече го е направила два пъти през миналата седмица: с тях е било обстрелвано летище на окупирания от Русия Кримски полуостров, както и руски позиции в окупираната югоизточна част на Украйна. В същото време, според Съливан, Украйна е уверила САЩ, че няма да атакува цели в самата Русия с АТАCMS.

Съкращението идва от Army Tactical Missile Systems. Често те биват сравнявани с британските крилати ракети "Сторм шадоу" (Storm Shadow) " и германските "Таурус" по отношение на тяхната ефективност и обхват, пише DW.

САЩ дълго се колебаеха дали да доставят системите на Украйна - не само защото собствените им запаси са оскъдни, но и поради опасения, че войната може да се разпространи на руска територия. Съливан посочи две причини за променената американска позиция: Русия е използвала ракети от Северна Корея срещу Украйна и значително е разширила атаките си срещу гражданската инфраструктура на Украйна.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback