Макрон: Европа трябва да покаже, че в никакъв случай не е васал на САЩ

Според него трябва да се укрепи отбраната

25.04.2024 | 14:59 Редактор: Беатрис Младжова
Макрон: Европа трябва да покаже, че в никакъв случай не е васал на САЩ

Според Еманюел Макрон Европа не е достатъчно добре въоръжена за посрещане на глобалните заплахи като войната на Русия в Украйна и е необходимо да промени обхвата на усилията си в сферата на отбраната. Това заяви днес френският президент в дългоочаквана реч, излагаща визията му за Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Макрон отбеляза, че Европа трябва да създаде Европейска военна академия, която да обучава военнослужещи, а също да укрепи капацитета си в киберсигурността, както и собствената си отбранителна индустрия.

Според френския президент Европа трябва да засили военните си връзки с Великобритания. Той нарече Brexit една от "безпрецедентните кризи", които Европа е преживявала през последните години. Това беше "взрив, чиито отрицателни последици, доколкото мога да преценя, са, че днес никой не би посмял да предложи излизане нито от Европа, нито от Еврозоната", допълни той.

Макрон предупреди, че "има опасност Европа да умре", предаде БТА.

"Основната опасност за европейската сигурност е войната в Украйна, а задължително условие за нашата сигурност е Русия да не спечели войната", заяви той.

"Европа трябва да покаже, че в никакъв случай не е васал на САЩ и знае също как да разговаря с всички други региони по света", каза френският президент.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Кукла на конци
преди 1 седмица
Макарон предлага ЕС да " укрепи отбраната", така че да няма опасност " незаменима нация" САЩ да бъде завлечена във война с Русия, а само ( никому нежужните) васали от ЕС. Това препоръчва и официозът на ДД на САЩ " Foreign Affairs".Така, де! ЕС трябва да се жертва. Европейските нации не са като САЩ. Те явно са заменими. Сигнализирай за неуместен коментар