Защо Съединените американски щати налагат санкции срещу Израел?

Батальонът "Нецах Йехуда" ще бъде изключен от американското финансиране

24.04.2024 | 22:14 Редактор: Деси Николова
Защо Съединените американски щати налагат санкции срещу Израел?

Санкции срещу ЦАХАЛ, израелските въоръжени сили – такива намерения преди няколко дни оповести не друг, а държавният секретар на САЩ, които са най-близкият съюзник на Израел. Плановете се отнасят най-вече до батальона "Нецах Йехуда" ("Юдея завинаги"), срещу чиито членове има обвинения в нарушаване на човешките права на палестинците в окупираните от Израел територии на Западния бряг на река Йордан.

Медиите съобщават, че САЩ разследват пет войскови подразделения по подозрение за нарушаване на човешките права, но предвидените санкции са насочени само към едно от тях. Плановете са да бъде спряна всяка военна помощ за „Нецах Йехуда" и да се ограничи участието на нейни членове в обучения, финансирани от САЩ. Израелското правителство вече оповести, че ще се бори срещу тези санкции.

Батальонът "Нецах Йехуда" е основан в края на миналото столетие като религиозен корпус за специални операции – целта е да се даде възможност за военна служба дори на ултраортодоксални евреи, които иначе по религиозни причини не могат да служат. В религиозния корпус на тях им се предоставя време за молитви и за изучаване на свещените текстове, храната отговаря на строгите религиозни изисквания, а взаимодействието с войници от женски пол е ограничено. Под знамената на въпросния батальон маршируват около 1000 души. Неговото съществуване е спорна тема в средите на ортодоксалните евреи, които отхвърлят за себе си военната служба, пише DW.

Войниците в батальона са доброволци, защото иначе ортодоксалните евреи са освободени от военна служба. Според закона всеки израелец, който до определена възраст е посещавал религиозно училище, има право да откаже военна служба. Все повече политици обаче настояват това правило да се промени. Всъщност Върховният съд още през 1998 година постанови, че тази практика е дискриминационна. Но след терористичното нападение на Хамас срещу Израел и военния отговор - навлизането на израелската армия в ивицата Газа, много ортодоксални евреи постъпиха като доброволци в армията.

В батальона влизат както крайно ортодоксални евреи, така и хора с религиозно-националистическа нагласа. Сред тях са и радикални заселници на Западния бряг, които поддържат крайнодясната партия в правителствената коалиция. Американският новинарски портал Axios съобщава още, че с течение на времето към батальона се присъединявали все повече привърженици на младежката организация "Хилтоп" – коментира се, че това са радикализирани млади хора от заселническото движение, които са склонни към насилие. Тази организация миналата седмица беше санкционирана от ЕС заради нападения срещу палестинци.

Снимка: БГНЕС