Фон дер Лайен: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

Изходът от конфликта ще предопредели нашето бъдеще, заяви председателят на ЕК

24.04.2024 | 14:29 Редактор: Вяра Димова
Фон дер Лайен: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

Председателят на Европейската комисия Урсуала фон дер Лайен предупреди, че изходът от войната в Украйна ще предопредели нашето бъдеще.

В реч, която произнесе на тържествено пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, посветено на най-голямото разширяване на ЕС в историята – с 10, предимно бивши комунистически страни от източната част на континента, тя определи Русия като "екзистенциална заплаха" за Европа.

"Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата", подчерта Фон дер Лайен.

Затова тя призова за продължаване на помощта за Украйна. Руският президент Владимир Путин разбира само от сила, аргументира се председателят на Европейската комисия.

"Путин смяташе, че Европа няма да помогне на Европа, но сбърка. Той смяташе, че Конгресът на САЩ няма да гласува за отпускане на нова помощ на Украйна, но сбърка", добави Фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Тя изтъкна, че Украйна е направила своя европейски избор, а ЕС е направил своя избор да приеме един ден страната за свой член. 

Снимка: БГНЕС


3
0 rate up comment rate down comment 0
БАЙ-БАЙ-БАЙДЪН
преди 1 седмица
Ама Урси...защо не вземеш да се разтревожиш малко за далаверите които направи с ваксините. Че току виж вземат и да те вкарат в затвора затова, че прецакахте толкова много хора. Вашата глобализация и промиване на мозъци, няма да се получи...яжте си скакалците и нитратите от Украйна, и спрете да се бъркате в суверенните решения на различни от вас народи и страни. Само войни са ви в тъпите глави. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Хахаха, все Русия виновна....тя Европа не е същата отпреди 2014.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 1 седмица
Да - Европа няма да е същата - ще бъде с един фашист по-малко. Сигнализирай за неуместен коментар