Световните разходи за отбрана скочиха, Украйна бележи ръст с 51%

Русия е увеличила своите с 24%

22.04.2024 | 15:38 Редактор: Беатрис Младжова
Световните разходи за отбрана скочиха, Украйна бележи ръст с 51%

Военните разходи по света са нараснали със 7% до $2,43 трилиона през 2023 г. -  най-рязкото годишно увеличение от 2009 г. насам, тъй като ситуацията с международните мир и сигурност се влошава, съобщи днес водещият мозъчен тръст Стокхолмски международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от Ройтерс. Според него САЩ, Китай и Русия са направили най-големи разходи за отпрана миналата година.

Нан Тиан, водещ изследовател на програмата на СИПРИ за военни разходи и оръжейна продукция, заяви, че "страните поставят приоритет върху военната сила, но са застрашени от навлизане в спирала на действие и противодействие на фона на все по-нестабилния геополитически пейзаж и обстановка в сигурността".

Институтът посочва, че Русия е увеличила разходите си с 24% до приблизително $109 млрд., а Украйна е повишила разходите си с 51% и е получила най-малко $35 млрд. военна помощ от други страни.

"Тази помощ и собствените военни разходи на Украйна взети заедно са равни на приблизително 91% от руските разходи", коментира СИПРИ.

На страните членки на НАТО се падат 55% от световните разходи, сочат данните на института, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
Така е. Войната е най- печелившият хомофобски и демагогски бизнес в света, който по " евроатлантически" се именува: " помощ за Украйна", " борба за демокрация" и " евроатлантически ценности на цивилизования свят". Сигнализирай за неуместен коментар