Убит и ранени при удар в иранска военна база, групировка се закани да отмъсти

Никой още не е поел отговорност за инцидента

20.04.2024 | 17:22 Редактор: Искра Ангелова
Убит и ранени при удар в иранска военна база, групировка се закани да отмъсти

Един човек беше убит и осем ранени при експлозия през нощта в иракска военна база, в която се помещава коалиция от проирански въоръжени групи, съобщиха официални лица. Пълните подробности остават неясни часове след като взривът удари военната база Калсу в провинция Вавилон, южно от Багдад, където са разположени редовната армия, полицията и членовете на Иракските народни мобилизационни сили или "Хашед ал-Шааби".

Първоначално командването на противовъздушната отбрана съобщи, че "не е имало дронове или бойни самолети във въздушното пространство на провинция Вавилон преди или по време на експлозията". Никой още не е поел отговорност за инцидента.

"Хашед ал-Шааби" олаче излезе днес с изявление, което се позовава на среща между началника на неговия щаб и разследващите комисии "на обекта, който е бил атакуван". "Ще отмъстим на всеки, който стои зад тази агресия", написа командирът на "Хашед" Абу Алаа ал-Валаи в мрежата X. "Замесените в това отвратително престъпление ще платят цената.

Служител на вътрешното министерство първоначално съобщи за "въздушна бомба" на мястото.

"Експлозията е ударила оборудване, оръжия и превозни средства", каза източникът. Иракски военен служител, който говори при условие за анонимност поради чувствителността на темата, каза, че експлозията през нощта е избухнала в "складове, съхраняващи оборудване". В отговор на въпроси на AФП нито служител на вътрешното министерство, нито военен служител можеха да кажат кой може да стои зад предполагаемия бомбен атентат, пояснява БГНЕС.

"Хашед ал-Шааби" е неразделна част от официалния иракски апарат за сигурност под ръководството на министър-председателя. Той обединява няколко проирански въоръжени фракции, някои от които също са извършили десетки атаки в Ирак и Сирия срещу американски сили, разположени като част от международна антиджихадистка коалиция.

В петък бяха нанесени удари към военна база близо до град Исфахан в централен Иран. За ударите бе обвинен Израел. Те дойдоха в отговор на безпрецедентната атака на Техеран срещу Израел миналия уикенд, като отмъщение за смъртоносен удар срещу консулството на Иран в Дамаск. Техеран обаче заяви, че не ги приема като израелско отмъщение спрямо атаката му миналия уикенд.

Снимка: БГНЕС / Архив