Китайски градове бавно потъват, инжектират бетон в шахти на мини, за да не рухнат

Нивото на 16% от мегаполисите спада с повече от 10 мм годишно

19.04.2024 | 15:20 Редактор: Елеонора Танева
Китайски градове бавно потъват, инжектират бетон в шахти на мини, за да не рухнат

Милиони хора в Китай са подложени на риск от наводнения заради пропадане на големи градове в страната. Той е в "умерена до тежка степен" в близо половината от големите градове. Рискът се увеличава с покачването на морското равнище, сочи проучване на сателитни данни от цялата страна, публикувано в петък и цитирано от Ройтерс.

Авторите на статията, публикувана в списание Science, установяват, че 45% от градските земи в Китай потъват с по-бърза скорост от 3 мм годишно, а 16% - с повече от 10 мм годишно, което се дължи не само на намаляването на подпочвените води, но и на тежестта от застрояването.

Северният град Тиендзин, в който живеят повече от 15 млн. души, е определен като един от най-засегнатите. Миналата година 3000 негови жители бяха евакуирани след "внезапна геоложка катастрофа", за която разследващите обвиниха изчерпването на водата, както и изграждането на геотермални кладенци.

Много от старите въглищни райони на Китай също са засегнати в резултат на прекомерния добив, като властите често са принудени да инжектират бетон в рушащите се шахти, за да укрепят земята.

Проблемът не се ограничава само до Китай. В отделно проучване, публикувано през февруари, се посочва, че около 6,3 млн. квадратни километра земя в целия свят е изложена на риск. Сред най-засегнатите страни е Индонезия, където голяма част от столицата Джакарта е под морското равнище.

Експерти дават за пример Токио, който потъна с около 5 метра, докато не забрани добива на подземни води през 70-те години на миналия век.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: pixabay