Фон дер Лайен: Русия съсредоточава хибридните си атаки върху Финландия

Скандинавската държава затвори източната си граница през декември

19.04.2024 | 14:49 Редактор: Вяра Димова
Фон дер Лайен: Русия съсредоточава хибридните си атаки върху Финландия

В момента Русия съсредоточава хибридните си атаки върху съседна Финландия, използвайки мигрантите за да дестабилизира страната. Това заяви ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен по време на посещение във Финландия.

Скандинавската държава затвори източната си граница в средата на декември, след като от август насам близо 1000 мигранти са пристигнали без визи през граничните ѝ пунктове с Русия.

Двете съседки имат обща 1340-километрова граница и Хелзинки заяви, че рязкото увеличаване на броя на търсещите убежище е организирано от Русия - обвинение, което Москва отхвърли.

"След хибридната атака, предприета от Беларус през ноември 2021 г. срещу Латвия, Полша и Литва, всички знаем как Путин и неговите съюзници инструментализират мигрантите, за да тестват нашата защита и да се опитат да ни дестабилизират. Сега Путин се фокусира върху Финландия", посочи Фон дер Лайен.

През 2021 г. Беларус организира приток на мигранти към съседните Полша, Литва и Латвия, което доведе до сериозно влошаване на отношенията между Европейския съюз и Минск, пише БГНЕС.

Фон дер Лайен говори след среща с министър-председателя на Финландия Петери Орпо във финландския град Лапеенранта, на около 30 км от руската граница, за да обсъдят "какво могат да направят Финландия и ЕС, за да предотвратят инструментализираната миграция към източната граница на Финландия", се посочва в изявлението.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 седмица
ЕС военен или икономически съюз беше, че като гледам , се е превърнал в придатък на НАТО?...... Сигнализирай за неуместен коментар