Арестуваха руски агент в Полша, готвил атентат срещу Зеленски

Предложил съдействие за покушение срещу украинския президент

18.04.2024 | 21:58 Редактор: Толя Стоянова
Арестуваха руски агент в Полша, готвил атентат срещу Зеленски

Служители на Службата за сигурност на Украйна съвместно с правоохранителните органи на Полша задържаха поляк, за когото се предполага, че е сътрудничил на руското военно разузнаване. Според СБУ задържаният е бил вербуван от руските специални служби и им е предложил съдействие за покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски.

"Според разследването планът на обвиняемия е бил да събере и предаде на страната-агресор информация за сигурността на летище Rzeszow-Jasieńka. Не само това, той е предложил и да помогне на руските служби за сигурност да планират евентуално покушение срещу украинския президент Володимир Зеленски по време на престоя му в Полша", се казва в изявление на СБУ в Telegram.

СБУ нарича задържания "руски агент". СБУ предаде на Полша доказателства за сътрудничеството му с руските служби за сигурност. След задържането мъжът е бил арестуван. Украинската агенция благодари на полските правоприлагащи органи за оказаното съдействие.

През есента на 2023 г. Владимир Зеленски даде интервю за таблоида The Sun. В него украинският лидер заяви, че от началото на войната досега са били извършени поне "пет или шест" опита за покушение срещу него. През февруари 2022 г. Зеленски пише в своя микроблог, че Русия го е определила за "цел номер едно", предаде БГНЕС.

През март 2024 г. Зеленски заяви, че по време на срещата му с гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис на пристанището в Одеса градът е бил атакуван по въздух. Руската армия на същия ден, твърди руското министерство на отбраната, е нанесла удар по хангар в пристанищния район на Одеса. Според министерството хангарът е бил използван за обучение на безпилотните катери на ВСУ. Коментирайки по-късно инцидента, първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви, че Русия не е планирала да убива Владимир Зеленски.

Снимка: БГНЕС