Арестуваните за шпионаж в Германия подготвяли атаки, целта - американски военни обекти

"Ще продължим да оказваме огромна подкрепа на Украйна", каза германският вътрешен министър

18.04.2024 | 18:33 Редактор: Беатрис Младжова

Двама мъже са арестувани в Германия за подготовка на саботажи в полза на Русия. Целта е била да се подкопае военната подкрепа за Украйна. Задържаните са с двойно гражданство - германско и руско.

Германската прокуратура съобщи, че арестите са извършени от полицията в баварския град Байройт. Двамата задържани са обвинени и за това, че са подготвяли експлозиви. Цел на действията им са били включително американски военни обекти.

"Нашите органи за сигурност предотвратиха възможни нападения с експлозиви, които са имали за цел да саботират военната ни помощ за Украйна. Това е особено сериозен случай на предполагаема шпионска дейност в полза на престъпния режим на Путин", заяви министърът на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер.

Поради ограниченията на германския закон за личните данни федералната прокуратура оповести само малките имена на заподозрените - Дитер и Александер. Дитер е заговорничил с лице, свързано с руските тайни служби. Бил е подготвян за бомбени атаки и палежи като е заснемал транспортиране на военна техника и оборудване. Обвиняван е и за членство в чуждестранна терористична организация въз основа на "сериозни подозрения", че се е сражавал за подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна от края на 2014 до септември 2016 г. 

Според списание "Шпигел" сред съоръженията, набелязани за саботаж, е била военната база "Графенвьор" в Бавария. Украински войници се обучават там на американски танкове "Ейбрамс". Информационните агенции отбелязват, че Германия е един от най-големите доставчици на военна помощ за Киев след руската инвазия от февруари 2022 г. 

"Ще продължим да оказваме огромна подкрепа на Украйна и няма да позволим да бъдем сплашвани", добави Фезер.

Германското външно министерство извика за разговор руския посланик в Берлин. Шпионският скандал съвпадна с изненадващо посещение в Украйна на германския вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС