Русия атакува мощно Часов Яр с бомби, украинските войници изнемогват

Бригадите имат нужда от допълнителни муниции, дронове и електронно оборудване

18.04.2024 | 15:26 Редактор: Толя Стоянова
Русия атакува мощно Часов Яр с бомби, украинските войници изнемогват

Русия иска на всяка цена да превземе Часов Яр, който е стратегически важен. Градът е под постоянен обстрел с тежки бомби. Битките са дори по-ожесточени, отколкото в Бахмут, а украинските сили са в затруднено положение.

"През нощта можем по-лесно да приберем ранените, включително и с автомобил – тогава летят по-малко руски дронове", казва пред АРД 24-годишна военна лекарка, която работи в медицински пункт край Часов Яр в региона на Донецк.

"Случва се ранени войници посред нощ да вървят с часове дотук, защото няма друга възможност да получат първа помощ", казва тя.

"По данни на украинското армейско ръководство Русия атакува по няколко различни линии в региона на Донецк. Москва се стреми да пробие украинската отбрана западно от Бахмут и да завладее Часов Яр", написа във Facebook главнокомандващият Олександър Сирски.

За целта се прибягва към непрекъснат артилерийски обстрел и бомби с тегло от по няколко тона, предаде DW.

"Ситуацията на източния фронт се влоши много", каза в събота Сирски. Според него бригадите имат нужда от допълнителни муниции, дронове и електронно оборудване.

"Атакуват ни денонощно и ни обстрелват с всичко, с което разполагат", каза пред украинската телевизия заместник-командирът на 92-ра щурмова бригада, разположена в Часов Яр, Олес Маляревич.

"Полагат се максимални усилия, за да може до три-четири дни да се осигурят допълнителни муниции и дронове. Но руската страна използва целия си потенциал и напада едновременно от няколко места. Знаем, че руснаците непременно искат да завладеят Часов Яр. Правим всичко, за да не го допуснем, тъй като всички знаем колко е важен", каза още Маляревич.

Часов Яр е на 20 километра западно от Бахмут - град, който след продължителни и кръвопролитни сражения бе окупиран от руснаците преди година. Артилеристът Игор се е сражавал първо там, сега е в Часов Яр.

Снимка: БГНЕС