Украйна няма да получи щурмовите самолети A-10 на САЩ

Темата разбуни духовете в Съединените щати

18.04.2024 | 14:40 Редактор: Тодор Петров
Украйна няма да получи щурмовите самолети A-10 на САЩ

Военновъздушните сили на САЩ решиха да се отърват от щурмовите самолети A-10 Thunderbolt II. Те биха могли да прехвърлят машините на Украйна, но според високопоставен представител на Пентагона страната не се интересува от подобно оборудване – твърдение, което се подлага на съмнение дори в САЩ, отбелязва Defense One.

"Украйна не показа голям интерес. Мисля, че те с право са загрижени за оцеляването си", коментира министърът на ВВС Франк Кендъл по време на изслушване в комисията по Въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ.

"Не подкрепям идеята, че те (щурмови самолети А-10 – бел. ред.) няма да бъдат ефективни на бойното поле в Украйна, защото този самолет буквално е създаден, за да унищожава съветска и руска бронетехника. Да, малко е остарял, но ATACMS и HIMARS също", казва Люк Кофи, старши учен от Института "Хъдсън".

Министърът добави, че всеки оператор на А-10 ще се сблъска с определени проблеми при поддръжката му, тъй като самолетът е много стар и намирането на необходимите резервни части за него ще бъде проблематично.

A-10 е американски брониран едноместен щурмови самолет, предназначен за унищожаване на танкове, бронирани превозни средства и други наземни цели. Първият му полет е през 1972 година, пише "Фокус".

Снимка: БГНЕС