САЩ отказват да подновят петролния лиценз на Венецуела

Зарaди неизпълнение на предизборните ангажименти на президента Николас Мадуро

18.04.2024 | 08:10 Редактор: Тодор Петров
САЩ отказват да подновят петролния лиценз на Венецуела

Американското правителство заяви, че няма да поднови петролния лиценз на Венецуела, чийто срок изтича днес, предаде Ройтерс, като уточни, че разрешението до голяма степен облекчаваше петролния пазар на южноамериканската страна.

По този начин администрацията на президента Джо Байдън е взела решение за повторно налагане на наказателни мерки в отговор на неизпълнението на предизборните ангажименти от страна на президента Николас Мадуро. Той се стреми към трети мандат на изборите на 28 юли тази година.

През октомври американското финансово министерство разреши за срок от шест месеца производството и износа на венецуелски суров петрол, газ и гориво, доставките на стоки и услуги, нови инвестиции и плащания към "Петролеос де Венесуела" с някои ограничения за бизнес партньори.

Само няколко часа преди изтичането на срока министерството на финансите на САЩ обяви, че е издало заместващ лиценз, с който на компаниите в петролния и в газовия сектор в страната се дава 45-дневен срок "да прекратят дейността си", предаде БТА.

През последните месеци Вашингтон многократно заплашваше да да възстанови енергийните санкции, ако Мадуро не изпълни обещанията си, в резултат от които американските наказателни мерки бяха частично облекчени. 

Снимка: БГНЕС