Борел: ЕС готви допълнителни санкции срещу Иран след ударите по Израел

Регионът е на ръба на пропастта и остава крачка до война, заяви той

16.04.2024 | 22:15 Редактор: Вяра Димова
Борел: ЕС готви допълнителни санкции срещу Иран след ударите по Израел

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел съобщи, че започва подготовката на предложение за допълнителни санкции срещу Иран след ударите по Израел от последните дни, които определи като невиждани досега.

Той уточни, че разширяването на санкциите срещу Техеран е било обсъдено на днешното извънредно онлайн заседание на външните министри от ЕС и предстои разговорите да продължат на редовно заседание в понеделник следващата седмица в Люксембург.

Борел поясни, че се предвижда европейските санкции срещу Иран заради доставката на дронове за Русия, които после се използват в Украйна, да бъдат разширени и да включват също доставките на ракети. По неговите думи е възможно да се въведе забрана за продажба на Иран на части за производството на дронове, предаде БТА.

"Европейските министри единодушно осъждат действията на Иран и изразяват подкрепа за сигурността на Израел", посочи Борел.

По неговите думи днес регионът е на ръба на пропастта и остава крачка до война, която ЕС не би желал.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Предлагам
преди 1 месец
Наложете санкции на Зеленски, който препродава купеното от Украйна западно оръжие на " Хамас", за да атакува Израел. Също и на България, която подпомага Зеленски да въоръжава " Хамас", понеже попълва липсите на продаденото западно оръжие със своето подарено съветско, което предоставя на Зеля , обезоръжавайки армията си. После купуваме американско, което никога няма да дойде, а ако пристигне, ще се подари на Украйна, която ще го продаде на " Хамас". Такива са евроатлантическите ценности. Сигнализирай за неуместен коментар