Европейски страни подкрепят ограничения за Иран, ООН с нови обвинения към Израел

Иранският президент даде заявка за "болезнен отговор" на действията срещу интересите на страната му

16.04.2024 | 16:36 Редактор: Беатрис Младжова
Европейски страни подкрепят ограничения за Иран, ООН с нови обвинения към Израел

Израелското военно правителство и днес обсъжда възможния отговор на иранската въздушна атака през уикенда. Това твърди официален представител, цитиран от Ройтерс, който не е посочил точен час, в който дискусиите ще се проведат.

Докато обмисля как да отговори на атаката, израелското външно министерство обяви, че е потърсило съгласието на 30 държави за нови икономически санкции, свързани с ракетната програма на Иран. Германският първи дипломат Аналена Бербок обяви, че сред европейските страни има съгласни за нови ограничения над ислямската република.

"Иран ще бъде изправен пред последствията от своите действия", заяви началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви.

Иранският президент Ебрахим Раиси от своя страна обяви, че и най-дребното действие срещу интересите на страната му ще бъде посрещнато със "сериозен, широкообхватен и болезнен отговор".

Същевременно от ООН обявиха, че Израел продължава да налага "незаконни ограничения" върху влизането на хуманитарна помощ в заплашената от масов глад Ивица Газа. Контролираните от ислямисткото движение здравни власти обявиха, че броят на палестинските жертви от началото на конфликта е вече 33 843, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС