Си Дзинпин с предложения как кризата в Украйна да не излезе извън контрол

Китайският президент се срещна с германския канцлер Олаф Шолц

16.04.2024 | 15:46 Редактор: Вяра Димова
Си Дзинпин с предложения как кризата в Украйна да не излезе извън контрол

Китайският президент Си Дзинпин предложи четири принципа разрешаване на кризата в Украйна и излизането и извън контрол, както и за възстановяване на мира възможно най-бързо. Той каза това по време на среща в Пекин с германския канцлер Олаф Шолц.

Както отбелязва агенция "Xinhua", страните са имали задълбочен обмен на мнения относно украинската криза. 

"Първо, трябва да дадем приоритет на поддържането на мира и стабилността и да се въздържаме от търсене на егоистична изгода. Второ, трябва да охладим ситуацията, вместо да наливаме масло в огъня. Трето, трябва да създадем условия за възстановяване на мира и да се въздържаме от по-нататъшна ескалация на напрежението. Четвърто, трябва да намалим отрицателното въздействие върху световната икономика и да се въздържаме от подкопаване на стабилността на глобалните промишлени вериги и вериги за доставки", цитира агенцията думите на китайския лидер.

Шолц е на посещение в Китай от 12 април. Това е второто му пътуване до Китай като канцлер на Германия. Шолц е придружен от трима министри, отговарящи за околната среда, земеделието и транспорта. Делегацията включва представители на водещи немски компании, по-специално Siemens, BMW, Mercedes-Benz, пише "Труд".

Основен акцент по време на визитата са двустранните търговско-икономически отношения.

Снимка: БГНЕС