Хиляди украинци останаха без ток след мощни бури

Москва не спира да нанася удари по електропреносната мрежа на Украйна

16.04.2024 | 13:00 Редактор: Толя Стоянова
Хиляди украинци останаха без ток след мощни бури

Хиляди хора в Украйна останаха без ток, след като силни ветрове и проливни дъждове повредиха електрическата инфраструктура, съобщиха властите, цитирани от АФП. Нощните бури допълнително натовариха крехката енергийна система на Украйна, която вече се съсипа от почти непрекъснатите руски бомбардировки през последните три седмици и половина.

"Заради лошото време 173 населени места в четири области са без електрозахранване", заявиха от украинското министерство на енергетиката.

В централната област Днепропетровск, която е най-силно засегнатата, над 15 000 души в 96 града и села са засегнати. Един от основните доставчици на енергия, ДТЕК, заяви, че инженерите му са работили "цяла нощ и сутринта", за да възстановят електрозахранването в региона.

"Полагаме всички усилия да възстановим електрозахранването на всички домове до края на деня", заявиха от компанията.

Бурите идват седмици след като националният оператор на електропреносната мрежа "Укренерго" предупреди, че Украйна трябва изцяло да преустрои енергийната си система на фона на поредицата смъртоносни руски удари, предаде БГНЕС.

На 22 март Москва предприе масирана атака срещу електропреносната мрежа на Украйна и оттогава не спира да нанася удари, в резултат на което над един милион души останаха без електричество. 

Снимка: БГНЕС