24-часова медийна стачка в Гърция, утре националната ще блокира страната

Основната причина е много ниското заплащане

16.04.2024 | 09:49 Редактор: Тодор Петров
24-часова медийна стачка в Гърция, утре националната ще блокира страната

Със съвместно решение на POESY, POSPERT, POEPTYM и ETPTA се обявява стачка за всички журналисти, техници и администратори във всички медии (печат, радио и телевизия, сайтове онлайн) в публичния и частния сектор, пресслужби и сайт до 5 сутринта на 17 април 2024 г., участвайки с всички работници в страната в 24-часовата национална стачка, обявена от Общата конфедерация на гръцките работници GSEE.

Федерациите за сетен път отбелязват отказа от страна на работодателите да пристъпят към изготвянето на колективни трудови договори в частния сектор, което доведе до изплащане на работниците на мизерни заплати, които не са достатъчни да покрият основните им лични нужди, нарастващата инфлация, която унищожава семейните им доходи, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Работниците изискват:

Журналистите и медийните работници трябва най-накрая да спрат да бъдат заложници на анархичните условия на труд и много ниското заплащане. Посочва се, че в неотдавнашната директива на ЕС за адекватни минимални заплати държавите членки са приканени да засилят колективните трудови договори, така че 80% от работниците да бъдат обхванати от тях. Информацията е добра и демократична гаранция и нейните служители претендират за своето професионално и работно достойнство.

Мерки за справяне с поскъпването, която намалява заплатите и тласка работниците към бедност. Съществени и ефективни мерки за справяне с безработицата. Национални и европейски мерки за подкрепа за защита на доходите и работните места в частния сектор. Актуализиране с надеждност и плурализъм. Безопасност в градския транспорт и на работните места. Защитата на трудовите права и възстановяването на колективното трудово право е защита на принципите на демокрация, равенство, справедливост, с крайна цел свобода на печата, надеждна и безплатна информация, с правила на етиката, надеждност и плурализъм. 

Федерациите призовават членовете си да се включат масово в стачката, чиито искания касаят всички работещи в медиите, в частния и обществения сектор.

В националната 24 часова стачка утре ще протестират от държавният и частния сектор, пенсионери, лекари, работещите в гръцката железница (влаковете няма да се движат), моряци (корабите няма да изпълват редовните си маршути), студенти, търговци, занаятчии и други.  

Общата конфедерация на гръцките работници (GSEE) иска увеличения и колективни споразумения с оглед на 24-часовата национална стачка на 17 април.

Както президентът на GSEE, Янис Панагопулос, заяви на пресконференция, с оглед на стачката основният проблем, подчертан от стачните действия, е повишаването на цените. Всъщност президентът на GSEE говори за "инфлация на печалбите", като посочи, че Гърция е на първо място по участие на бизнес печалбите в националния доход, но на предпоследно място по заплати на работниците в частния сектор.

Панагопулос коментира, че обявеното от правителството увеличение на минималната заплата не е на прага на бедността, а самата бедност. В този момент президентът на GSEE повтори добре документираното предложение на Конфедерацията тя да бъде увеличена до 908 евро, т.е. 60% от средната заплата, която е линията на бедността, плюс ръста на производителността и очакваната инфлация.

Снимка: БГНЕС