Кой е лидерът на "Хамас" и как реагира при смъртта на своите синове

Турският президент лично поднесе съболезнования на Исмаил Хания

11.04.2024 | 13:17 Редактор: Вяра Димова

Трима синове на лидера на "Хамас" Исмаил Хания са убити при израелски въздушни удари в Газа. Информацията беше потвърдена от израелската армия. Роднините на Хания казаха, че са загинали и негови внуци.

От семейството посочиха, че Хазем, Амир и Мохамед Ханоя са били убити близо до бежанския лагер "Ал-Шати", докато пътували в автомобил. Ударът е бил извършен без консултация с израелските политически лидери в координация между армията и разузнаването, съобщават израелски медии. Видеозапис от Катар показва момента, в който Хания научава за смъртта на синовете си от телефонно обаждане. 

"Моят Бог, нека даде покой на душите им. По Божията воля, по волята на нашия Бог", каза лидерът на "Хамас".

Различни медии по света цитират думите му, с които той благодари на Аллах за това, че негови деца и внуци са били убити като мъченици.

Хания е водач на политическото крило на "Хамас" от 2017 година и представлява организацията в чужбина. От години живее в Катар, според съобщения в медиите, в охолство и лукс. Считан е за една от ключовите фигури, от които зависи изходът на преговорите за примирие, водени в Кайро, засега без конкретен резултат.

Според израелската версия при удар в централната част на Газа са били елиминирани трима представители на военното крило на "Хамас". Армията не потвърждава за смъртта и на внуци на Хания. Турският президент Реджеп Ердоган лично поднесe съболезнования я в телефонен разговор с палестинския лидер. 

"Благодаря за вашето обаждане и съболезнования. Ние сме една нация, и това, което се случва в Газа и в Палестина, тежи на сърцето на всеки мюсюлманин и на всеки свободен човек на тази планета", отговори Хания. 

Ердоган е заявил, че Израел непременно ще бъде принуден да отговаря пред закона за извършени престъпления срещу човечеството. 

Вижте повече в репортажа.