Почина откривателят на "Божествената частица"

Питър Хигс ни напусна на 94-годишна възраст

10.04.2024 | 22:10 Редактор: Елеонора Танева
Почина откривателят на

На 94-годишна възраст почина Питър Хигс, британският физик, който през 2013 г. получи Нобелова награда за откритието си десетилетия по-рано на теоретичен механизъм, обясняващ произхода на масата във Вселената.

Ученият е починал е на 8 април в дома си, съобщават от Единбургския университет, където е бил почетен професор.

Хигс си поделя Нобеловата награда с белгийския физик Франсоа Енглерт за това, че е предложил съществуването на частицата, станала известна като Хигс бозон, и на невидимото поле в пространството, което придава маса на материята. Откриването на елементарната частица беше обявено през 2012 г. от европейския орган за ядрени изследвания ЦЕРН, след като бозонът беше открит в Големия адронен колайдер- подземна лаборатория близо до Женева, която разбива протони един в друг почти със скоростта на светлината и записва данни за тяхното взаимодействие.

Пробивът потвърди идеите на Хигс, публикувани почти половин век по-рано, когато те бяха отхвърлени в списание Physics Letters като нямащи "очевидно значение за физиката".

Неговата работа, заедно с подобни прогнози, направени независимо от Енглерт и колегата му Робърт Брут, довежда до едно от най-значимите научни открития на миналия век. "Божествената частица" - термин, използван в едноименната книга на американския физик Леон Ледерман, за да опише творческите качества на бозонното поле - може да даде представа за тъмната материя и тъмната енергия, които съставляват около 96% от Вселената и остават загадка за космолозите.

Хигс бозонът, който се разпада почти мигновено, завърши Стандартния модел на физиката на частиците, който обяснява как материята не се разпада. Без маса частиците биха се разлетели в пространството и нищо не би могло да придобие форма.

Хигс се просълзява, когато учените от ЦЕРН избухнаха в аплодисменти на пресконференцията, на която разкриха откритието си на 4 юли 2012 г. Бащата на Хигс бозона е бил толкова скромен в светлината на прожекторите, колкото подсказва простият му начин на живот: живял е в малък апартамент в Единбург, нямал е телевизор и е използвал обществения транспорт, според британския вестник Telegraph.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС