"Путин, помогни": Наводненията са по цялото течение на Урал, местните скочиха на властта

Ситуацията се усложнява

10.04.2024 | 13:55 Редактор: Искра Ангелова

Повече от 100 000 души вече са евакуираните в Русия и Казахстан след най-големите наводнения в последните десетилетия. Бързото топене на снеговете доведе до рязко повишаване на речните ниваи причини бедствието.

Нивото на река Урал в Оренбург продължава да се покачва. Миналият петък придошлата река проби язовирна стена в град Орск и оттогава региона е под вода. Ситуацията обаче се усложнява.

"Нощта премина много неспокойно, нивото на Урал се покачва, през нощта се покачи с почти 50 см. Тази сутрин е 965 см. Хидролозите дават прогноза, че Урал ще се покачва, ние предвиждаме, че през следващите 24 часа ще се покачи с още 30 до 70 см", коментира зам.-кметът на града Алексей Кудинов.

Третата по дължина река в Европа наводни повече от 10 000 домове. Жителите на града обвиниха властите, че не правят достатъчно и излязоха на спонтанен протест.

"Путин, помогни, Путин, помогни" - хората обсадиха общината и полицията в града, и поискаха спешни мерки. Въпреки опасността и разпоредбите на полицията, мнозина не искат да напускат домовете си.

Наводнения има по цялото течение на река Урал с дължина 2400 км, която тече през района на Оренбург, а след това - през Казахстан в Каспийско море.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС