Кървави следи водят към Киев: Атентаторите в Русия направиха признания

Дмитрий Медведев посочи Байдън, Макрон, Сунак и Шолц като съучастници в терористичния акт

08.04.2024 | 13:28 Редактор: Елеонора Танева

Обвиняемите за терористичната атака в концертна зала край Москва направиха разкрития около кървавия атентат, отнел живота на 144 души. Видеозапис от разпита на задържаните беше излъчено по Първи канал на руската телевизия.

С премодулиран глас разпитващият от Федералната служба за сигурност пита какви са били плановете на атентаторите след атаката на 22 март.

Един от четиримата мъже от Таджикистан, сочени за преки извършители на нападението  - Далержон Мирзоев, казва, че е трябвало да заминат за Киев, а инструкциите получили от мъж на име Сайфуло. В репортажа на руската държавна телевизия се уточнява, че и четиримата посочват това име. 

"Сайфуло ни каза, че момчета ще ни чакат на границата на Украйна, които ще ни помогнат да стигнем в Киев. И там ще ни чакат и парите – по един милион рубли", казва Саидакрами Рачабализода.

"Тръгнахме за Киев. Там трябваше да получим по 1 милион рубли", потвърди Мухамадсобир Файзов.

Руското следствие показа и разглобен смартфон на атентаторите, в който се съдържат данни от разговорите. Зам.-председателят на Съвета за сигурност и бивш премиер и президент на Русия Дмитрий Медведев направи остра реакция в социалната мрежа X.

"Истинските работодатели са вашите възпитаници - украинските бандеровци. А съучастниците в това убийство сте всички вие, Байдън, Макрон, Сунак и Шолц. Няма да забравим това!", написа Медведев. 

Две седмици след терористичната атака хората продължават да носят цветя пред "Крокус сити хол". Отговорност за терористичния акт със 144 жертви и 551 ранени официално пое клон на "Ислямска държава" в Афганистан. Украйна отрича да има нещо общо с нападението.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ахмед. Хасан
преди 3 седмици
Искам да кандидатствам за кредит от вашата банка Сигнализирай за неуместен коментар