Арестуваха Грета Тунберг на протест на екоактивисти в Хага

При опит за блокиране на главен път

06.04.2024 | 17:21 Редактор: Тодор Петров
Арестуваха Грета Тунберг на протест на екоактивисти в Хага

Грета Тунберг беше задържана от холандската полиция, след като тя и група демонстранти блокираха главен път в Хага, за да протестират срещу субсидиите за изкопаеми горива. 

Тунберг и други протестиращи от екологичната група Extinction Rebellion бяха видени да седят в автобус, предаде кореспондент на AФП. По-рано екоактивистката се присъедини към няколкостотин протестиращи, които вървяха от центъра на холандския град до поле край магистрала A12, водеща до града. 

Магистралата беше сцена на предишни протести на Extinction Rebellion, като активисти я затвориха за движение, преди полицията да използва водни оръжия и да извърши арести.

Но сега десетки полицаи блокираха групата да навлезе на магистралата, предупреждавайки, че "може да бъде използвано насилие", ако демонстрантите се опитат да излязат на пътя. Със знамена и плакати с надпис "Спрете субсидиите за гориво веднага!" и "Планетата умира!", протестиращите бяха въвлечени в напрегнато противопоставяне с полицията, пише БГНЕС. 

След това някои протестиращи намериха друг маршрут и блокираха главен път близо до магистралата, който води от крайбрежния град Хага до централния град Утрехт.

Снимка: БГНЕС