Продават българско агнешко месо за гръцко в Гърция за Великден

Гръцките животновъди предпочитат да изнасят на по-високи цени за Италия

05.04.2024 | 12:15 Редактор: Вяра Димова
Продават българско агнешко месо за гръцко в Гърция за Великден

Български агнета се внасят в Гърция за Великден незаконно на ниски цени и се продават за гръцки. Това е така, защото агнешкото месо в южната ни съседка е дефицит, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Много гръцки животновъди предпочетоха да изнасят на по-високи цени за католическия Великден в Италия, вместо да го предложат на гръцкият пазар. Така месец преди празника се оказа, че количеството на агнешкото е ограничено и то на много висока цена. Освен това, животновъдите имат големи разноски заради високите цени на фуражите и скъпите разходи за отглежданите агнета.

Собствениците на месарските магазини също отчитат, че намаленото производство влияе на цената. Килограм агнешко се продава на цена от 13 евро и се очаква да стигне 15 евро за Великден. Гръцкото месо ще се продава на търговците на цена 10 евро за килограм, а вносното на 6,50 евро или 7 евро, но и в двата случая до потребителят ще достига на цена 15 евро.

Асоциацията на животновъдните  предупреди, че гръцките агнета трябва да имат син печат, а вносните червен. Има разлика и в цвета на месото. Гръцкото е по-бяло, докато българското по-червено. От Асоциацията на Животновъдните настояват за по-строг контрол на границата за вноса на агнета, техният произход и качество, както и необходимият сертификат.

Снимка: архив, БГНЕС