Атентатор самоубиец ликвидира съоснователя на сирийска групировка, свързана с "Ал Кайда"

Задействал експлозивите си в град Сармада

05.04.2024 | 08:35 Редактор: Толя Стоянова
Атентатор самоубиец ликвидира съоснователя на сирийска групировка, свързана с

Късно вчера атентатор самоубиец задейства експлозивите си в северозападната част на Сирия, убивайки съоснователя на основната свързана с "Ал Кайда" групировка в страната, която контролира голяма част от северозападната част, съобщи Асошийтед прес. Някои активисти оспориха източника на експлозията, като вместо това заявиха, че дистанционно взривена бомба е убила Абу Мария ал Кахтани, чието истинско име е Майсара ал Джубури. Ал Кахтани е съосновател на "Фронта Нусра" в Сирия - войнствена групировка, която по-късно се преименува на "Хаят Тахрир аш Шам" и твърди, че е прекъснала връзките си с "Ал Кайда".

Според базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на правата на човека, който разполага с мрежа от активисти на терен, атентаторът е влязъл късно вечерта в къщата за гости на Ал Кахтани в град Сармада в провинция Идлиб и е детонирал експлозивите си.

Малкият анклав в северозападната част на Сирия е последната територия, контролирана от бунтовниците. "Хаят Тахрир аш Шам" контролира северозападната провинция Идлиб, докато подкрепяните от Турция опозиционни групи контролират северната провинция Алепо. Повечето от 4,5 млн. души, живеещи в провинциите Идлиб и Алепо, разчитат на хуманитарна помощ, за да оцелеят, а почти половината от тях живеят в лагери за разселени лица, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС