Откриха първи случай на зараза с маймунски херпес в Хонконг

Първите симптоми на инфекцията са подобни на настинка, но след това заболяването прогресира

04.04.2024 | 09:35 Редактор: Толя Стоянова
Откриха първи случай на зараза с маймунски херпес в Хонконг

Хонконгски лекари регистрираха първия случай на човешка инфекция с вируса на херпес В (наричан още маймунски херпес), съобщиха от Центъра за защита на здравето към Министерството на здравеопазването на Хонконг, цитирано от ТАСС.

37-годишен мъж е приет в болницата на 21 март с оплаквания за влошено здраве и температура. Анализът на цереброспиналната течност показал, че той е положителен за маймунски херпес. Семейството на мъжа споделило, че той е влязъл в контакт с диви маймуни, докато е бил в парк в северозападната част на Хонконг в края на февруари. Както отбелязват близките му, животните са му причинили одрасквания. Мъжът вече е в реанимация, състоянието му се оценява като критично.

Отбелязва се, че това е първият потвърден случай на човешка инфекция с вируса на херпес В в Хонконг. Преди това инфекции са регистрирани в САЩ, Канада, Китай и Япония. Хората се заразяват след ухапване или одраскване от диви маймуни.

Вирусът може да се съдържа в слюнката, урината и изпражненията на макаците, които живеят в Хонконг. Първите симптоми на инфекцията са подобни на настинка, но след това заболяването прогресира и може да доведе до увреждане на централната нервна система.

"Призоваваме хората да не докосват и не хранят диви маймуни", се казва в изявление на властите.

Вирусът на херпес B е идентифициран за първи път през 1932 година, пише "Фокус".

Снимка: БГНЕС