Французи получиха условна присъда за нехайство към 160-те котки, които гледат

Двойката ще трябва да изплати над 150 000 евро обезщетение

03.04.2024 | 22:00 Редактор: Деси Николова
Французи получиха условна присъда за нехайство към 160-те котки, които гледат

Френска двойка, която живее в апартамента си с близо 160 котки и 7 кучета, получи една година условна присъда затвор и постоянна забрана за отглеждане на домашни любимци. Наказателният съд в Ница постанови, че мъжът и жената "са виновни за престъплението изоставяне, предвид много лошото здравословно състояние" на животните. Той също така осъди двойката да плати над 150 000 евро обезщетение на асоциации за хуманно отношение към животните.

Двойката живееше с общо 159 котки и седем кучета в апартамент от 80 квадратни метра в Ница. През 2023 г. полицейски служители, реагиращи на съседски спор, откриха десетки дехидратирани, недохранени животни, покрити с паразити и лезии във всяка стая в дома на двойката. В една баня следователите откриха и телата на най-малко две котки и две кученца, съобщи АФП.

Психиатрична оценка разкри психично състояние на жената, известно като "синдром на Ной" или натрупване на животни, характеризиращо се с желание да се отглеждат по-голям от обичайния брой животни, без да има възможност да се грижат правилно за тях. Жената и нейният 52-годишен партньор бяха изправени пред процедура за изгонване и дълг от 8 000 евро за наем, предаде БГНЕС.

През 2014 г. двойката вече беше обект на разследване, когато живееше с 13 котки и куче в гарсониера от 18 квадратни метра. Няколко години по-късно жената приютила около 30 котки, намерени в изоставена сграда, вярвайки, че има риск да бъдат отровени. Тогава животните се размножили.

Снимка: Pexels