Руският премиер обяви средната заплата в страната

Реалните възнаграждения са се увеличили със 7,8% за годината, обяви Михаил Мишустин

03.04.2024 | 20:33 Редактор: Вяра Димова
Руският премиер обяви средната заплата в страната

Руският премиер Михаил Мишустин заяви, че не е съгласен с думите на лидера на Комунистическата партия на Руската федерация Генадий Зюганов за големия брой бедни в страната и ниските заплати. Според министър-председателя средната заплата в Русия е 73 хиляди рубли (или около 1428 лева), пише "Коммерсанть".

"Мога да ви покажа изчисленията. Ние знаем това от работодателите, всяка цифра: какво плащат работодателите, плащанията на отбранителните предприятия, участниците в специалната военни операции - всички те се вземат под внимание", заяви Мишустин по време на разговор с депутати след доклада на правителството пред Държавната дума.

По думите му реалните заплати в страната са се увеличили със 7,8% за годината, а ръстът на общите доходи е 5,6%.

На 1 април руският президент Владимир Путин възложи на правителството да увеличи минималната заплата. До 2030 г. минималната заплата, според указанията на държавния глава, трябва да бъде увеличена повече от два пъти и да бъде най-малко 35 хиляди рубли (685 лева, ако сега е 17 хиляди рубли, то това възлиза на около 350 лева).

Той нареди също да се подобри системата на заплатите в обществения сектор, за да се намали разликата в доходите в различните региони, предаде "Фокус".

Снимка: Pixabay