Ким Чен Ун лично ръководи тест на ракета, която може да удари американски военни бази

Не е ясно дали КНДР действително е разработил функционален хиперзвуков летателен апарат

03.04.2024 | 14:26 Редактор: Беатрис Младжова
Ким Чен Ун лично ръководи тест на ракета, която може да удари американски военни бази

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун е ръководил изпитание на нова балистична ракета, предназначена за изстрелване на хиперзвуков летателен апарат, който може да носи ядрена бойна глава, съобщиха държавните медии, наричайки изпитанието "епохален успех".

Пропагандният апарат на Ким в сряда отпразнува изстрелването на ракетата, осъществено ден по-рано, за която заяви, че е със среден обсег на действие - което означава, че може да удари американски военни бази в региона. Медиите изтъкнаха и че тя е с твърдо гориво, което означава, че може да бъде бързо разгърната и изстреляна.

Все още не е ясно дали Северна Корея действително е разработила функционален хиперзвуков летателен апарат. Тези оръжия са предназначени за разгръщане на транспортно средство за връщане в атмосферата и за пренос на ядрена бойна глава. Ракетата може да променя траекторията на полета си при висока скорост, което я прави трудна за сваляне от прехващачите.

"Подобно оръжие трябва да бъде изстреляно много бързо, тъй като е едно от първите, които ще бъдат използвани в конфликт, поради което Северна Корея е толкова развълнувана от факта, че то е с твърдо гориво", казва Декър Ивлет, асистент в Центъра за изследване на неразпространението на оръжия "Джеймс Мартин".

Северна Корея за последен път тества балистична ракета със среден обсег през януари. Подобна ракета е създадена, за да лети достатъчно далеч, за да порази цяла Япония, където САЩ имат десетки хиляди войници. Тя може да достигне и американските военни съоръжения в Гуам, където според Пентагона се намира един от най-големите американски складове за боеприпаси в света.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС